Om byen
- Dagtilbud
- Skolen
- Plejecentre
- Camping og overnatning
- Veteranbanen
- Borgerforeningen
- Mad og drikke
- Kultur og musik
- Sport og fritid
- Jens Bæks Gård - Forsamlingshus
- Flagallé

Dagplejerne i Bryrup
Vores dagplejere i Bryrup er noget helt særligt. Her bliver børnene passet med omsorg, nærvær og kærlige smil – både ude i den smukke natur og inde i de trygge hjem.
Forældrene værdsætter trygheden og fleksibiliteten ved dagplejen i Bryrup. Ved sygdom træder en kendt gæstedagplejer altid til, og det tætte samarbejde sikrer, at barnet altid møder velkendte ansigter.
Dagplejerne bruger Bryrups smukke omgivelser til leg og læring, og de er en vigtig del af byens fællesskab med traditioner som fastelavn og Sankt Hans. Samarbejdet med Bryrup Børnehus sikrer en tryg overgang, når de små er klar til næste skridt.

Bryrup Børnehus
Bryrup Børnehus er en moderne institution for børn fra 0-6 år, hvor både vuggestue og børnehave sætter fokus på leg, læring og natur.
Institutionen ligger centralt i byen med naturen som nærmeste nabo. Som bærer af det grønne flag tilbringer børnene så meget tid ude som muligt og deltager i spændende projekter om naturens vidundere.
Børnene elsker at besøge skovlegepladsen “Skovtrolden”, hvor de leger, svinger i reb, samler bær og lærer om de dyr, de finder i naturen. Bryrup Børnehus skaber et trygt og inspirerende miljø, hvor børnene trives og udvikler sig i takt med naturens rytme.
Bryrup Skole
Bryrup Skole bygger på værdierne faglighed, fællesskab og engagement, hvilket gør den til et attraktivt valg for mange familier.
Skolen har omkring 275 elever og ligger smukt ved Bryrup Langsø, hvilket giver børnene mulighed for at nyde naturen som en del af hverdagen.
Fra 0. til 9. klasse arbejder elever og lærere tæt sammen på tværs af årgange, og fællesskabet styrkes gennem faste traditioner som morgensang, projektuger og venskabsvenner. Den omkringliggende natur og lokalsamfundet bliver aktivt inddraget i undervisningen.
For de yngste elever er overgangen fra børnehave til skole tryg, da Bryrup Skole har et nært samarbejde med børnehaven.



Veteranbanen Bryrup-Vrads
Veteranbanen Bryrup-Vrads er en autentisk togrejse gennem Danmarks smukke natur.
Hop på det gamle veterantog og oplev en nostalgisk tur på et stykke af den gamle jernbane. Rejsen går gennem skovområder og forbi idylliske søer som Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø. Selvom turen er kort, er det en af landets smukkeste togrejser.
I Vrads stationsbygning kan du nyde et måltid eller en kop kaffe i den charmerende restaurant. Veteranbanen drives af passionerede frivillige, som værner om både tog og historie.
Kom og oplev en tidløs togrejse gennem naturen!




Historien: Familie - Togrejsen
Fortalt og skrevet af hans mor Bianca.
I foråret 1968 lukkede Bryrup-banen, det sidste tog var kørt på strækningen fra Horsens til Silkeborg. En flok ildsjæle holdt dog på at holde strækningen fra Bryrup til Vrads kørende, så i november 1968 åbnede strækningen atter – blot som veteranbane. Under navnet “Veteranbanen Bryrup-Vrads”. Ikke længe efter, ankom en togstamme trukket af damplokomotivet HV2. I denne var der bl.a. en enkelt motorvogn, nogle person- og godsvogne. Skinnebusserne kørte selv. De fik lov at leve videre. I denne togstamme var Magnus’ morfar med, Jørn Ingwersen. Han har hele sit liv interesseret sig for tog i både stor og lille skala. Hele hans overetage i huset, er en stor modelbane.
Han fortsatte sin interesse ved at komme om lørdagen og både deltage i sporarbejdet og med at reparere og vedligeholde de gamle tog og vogne. Hans livsprojekt ved banen blev at restaurere de to røde skinnebusser HBS212 og LB SM2. Omkring 1976, som 5 årig steg Jørns søn Thomas på toget. Thomas er Magnus´morbror. Han startede med at sidde på motorkassen i Triangel motorvognene og køre frem og tilbage. Sidenhen har Thomas brugt og bruger stadig meget af sin fritid på banen og de gamle tog. Magnus mor, Bianca hoppede også på, blot som passager. I 1973 steg Tage Barber også på toget, han startede med det hårde arbejde på sporet for senere at blive motorvognsfører, hvor han både kørte skinnebusserne og motortogene. Han solgte også utrolig mange billetter gennem sin tid på banen.
Tage tog sin hustru Birgit Jensen med sig, hun hjalp med at modtage billetbestillinger og besad også den meget vigtige funktion at smøre franskbrødsmadderne til klubaftenen om torsdagen. Tage og Birgit er Magnus’ farmor og farfar. Tage tog med sig sine to sønner, Chris og Per. De hoppede ombord i ca 1975.
Da var Chris 10 år, hans opgaver startede ligeledes med sporarbejdet. Fra 14 års alderen begyndte han at sælge billetter under opsyn fra en voksen. Chris har viet sit liv til veteranbanen, som resten af familien. Han er i dag formand for banen og han er far til Magnus. Per knoklede også på sporet, det hører sig til, at man kan lidt forskelligt. Derfor blev han også lokomotivfører, både i sit arbejdsliv og i sin fritid. I midten af 80’erne kunne det gamle damplokomotiv HV2 ikke mere. Det kom til at stå hen og vente på bedre tider.
Dampdriften blev overtaget af to andre lokomotiver. Magnus Ingwersen blev født i 2008 på nytårsaften. Han var ikke mange måneder gammel, før han for første gang steg på toget i fars arme. Han er endnu ikke stået af, han er nu 13 år gammel og bruger alle sine vågne timer udenfor skoletid på at tænke på modeltog og veterantog. Han startede som de fleste andre børn med at sidde på motorkassen og rumle frem og tilbage med motortoget og skinnebussen. Og han nød hver en tur. Skulle han passes hos farmor og farfar i Bryrup, skulle de i hvert fald hen og køre en tur med toget om lørdagen og sige hej til resten af familien, der knoklede på banen. Magnus fik en modelbane af sin morfar, den arbejder han på flere gange i ugen, der er også både sporarbejde og vedligehold af materiel og natur. Når det så bliver lørdag, drager han til Bryrup med sin far og mødes med de andre i remisen, hvor de så bruger dagen på at holde liv i de gamle tog.
De senere år er han begyndt at interessers sig mere for at gå med i vognene, når der skal køres tog og sælges billetter. Så er han “tælledreng”. Han tæller passagerer. Han gør sig klar fredag aften. Uniformen bliver fundet frem, skoene bliver pudset, skjorten strøget og fnugrullen tømt for blade. Brillerne bliver lagt på hylden, de er af plastik, de er ikke tidssvarende, så de kan ikke bruges til uniformen. I fødselsdagsgave fik han et lommeur, det matcher til uniformen. Nu kan han således i korrekt uniformsetikette holde øje med om toget kører til tiden! Magnus tæller ned til han bliver 16 år. Så kan han starte som fyrbøderaspirant på damplokomotivet.
Det bliver en stor dag! Når han bliver 18 år, kan han blive fyrbøder og som 21 årig, kan han blive lokomotivfører og togfører. Indtil da knokler han videre med alt det han nu kan byde ind med som 13 årig. Heldigvis er der en anden dreng på samme alder, så de har mange gode projekter igang sammen. De er lige nu igang med at renovere to skinnecykler og deres næste projekt er en dræsine.
Magnus’ store drøm er at få det gamle damplokomotiv til at køre igen. Han klapper det hver gang, han kommer forbi. Det må blive hans livsprojekt. Som tiden er gået, er nogle stået af toget. Magnus’ morfar med de røde skinnebusser stod af på en station undervejs for nogle år siden pga sygdom. Magnus’ farbror, farmor og farfar kørte hele vejen og stod af på endestationen for et par år siden. Men toget kører videre, frem og tilbage damper og pruster det.
Med Magnus’ store drøm om HV2 godt koblet på togstammen. Der er flere eksempler på familehistorier ved veteranbanen, gennem generationer.
Borgerforeningen
Fællesskabet bygger på lokale ildsjæle
Bryrup har haft en borgerforening af flere omgange – den sidste forening blev stiftet i 2016 og i dag har foreningen som formål at:
- at fastholde og udvikle Bryrup som et godt sted at bo og leve.
- at styrke sammenhold og øge synligheden af de aktiviteter og muligheder der findes, til glæde for nuværende og kommende beboere.
Der er mange ildsjæle i Bryrup og opland og derfor summer byen af liv og mange fællesskabsfremmende aktiviteter. Bryrup Borgerforenings bestyrelse agerer typisk tovholder i forskellige sammenhænge, og forsøger at sikre, at der forsat sker udvikling i byen og at sammenholdet løbende styrkes. Fx sikrer bestyrelsen at der er en rød tråd i det lokalrådet og Silkeborg kommune iværksætter af tiltag, og de lokale ønsker og tiltag samt at lokale initiativer får gode betingelser og støtte.
Kontingent årligt pr. husstand: 100 kr
Du kan altid kontakte Borgerforeningen på: Bryrupby@gmail.com eller igennem et emdlem af bestyrelsen.
Spisesteder og Bodega
Bryrup Pizza & Grill
Nyd lækre stenovnspizzaer og grillmad hos det lokale pizzeria! Perfekt til en hyggelig aften eller et hurtigt måltid på farten.
Vrads Station
Få en unik madoplevelse på Vrads Station. Charmerende omgivelser, lækre retter og historisk atmosfære venter dig!
Diligencen
Nyd en kold øl i godt selskab på vores lokale bodega. Her er også poolbord, dart, livemusik og et hyggeligt gårdmiljø.
Caféen v. Bryrup Camping
Hent morgenbrød eller frisksmurte sandwich hos caféen ved Bryrup Camping. Her serveres også italienske øl og specialøl fra fad.
Camping og overnatning
Bryrups smukke natur tiltrækker mange besøgende hvert år. Her finder du inspiration til overnatning – uanset om du er til camping, hotel, hytter, telt eller shelters.

Bryrup Camping
Nyd en aktiv campingferie i naturskønne omgivelser tæt på skov og søer. 4-stjernet komfort med pool, café og familievenlige aktiviteter.

Velling Koller
Overnat på hotel, i hytter eller på campingplads i smukke Velling Koller. Nyd skov, søer og aktiviteter som vandring, ridning og MTB.

Shelters i skoven
Sov i moderne shelters i skoven ved Vrads Station. Nyd bålplads, borde/bænke og nem adgang til toiletter – alt omgivet af smuk natur.

Thorslykke
Overnat med udsigt til sø og lyden af bondegårdsdyr. Nyd shelter- og teltplads med bålplads, kano og svømmeture.

Flagallé i Bryrup
Opsætning og nedtagning foretages af de, der afholder begivenheden.
Flagalléen består af 50 flag med tilhørende stænger. Den anvendes når der holdes konfirmation, byfest og andre særlige begivenheder.
Aftale om brug skal træffes i god tid med Sven Jensen, som administrere opbevaring og opsætning af flagstænger og Alice Jensen, som opbevarer og vedligeholder selve flagene.
Kontakt:
Fastelavnsfest
Tekst
Dato
Info
Sankt Hans
Tekst
Dato
Info
Byfest
Tekst
Dato
Info
Jul
Tekst
Dato
Info
Forsamlingshus - Jens Bæks Gård
Jens Bæks Gård ligger midt i Bryrup by og er de synlige rester af et, for længst nedlagt landbrug. Alt jorden blev udstykket i tresserne og halvfjerdserne og efter at den tidligere gårdejer Jens Bæk kom på plejehjem og døde, overtog kommunen selve gården.
Gården var ved overtagelsen i en meget dårlig forfatning, men er blevet restaureret og bruges nu flittigt til blandt andet Linedance, Yoga, Ungdomsklub, FDF Spejder og Dagplejen.
Det er også muligt, at leje gården til private arrangementer, hvor der er stor gildesal, professionelt køkken og de bedste udendørs omgivelser man kan tænke dig.

Fællesskabet bygger på lokale ildsjæle
Bryrup har haft en borgerforening af flere omgange – den sidste forening blev stiftet i 2016 og i dag har foreningen som formål at:
- at fastholde og udvikle Bryrup som et godt sted at bo og leve.
- at styrke sammenhold og øge synligheden af de aktiviteter og muligheder der findes, til glæde for nuværende og kommende beboere.
Der er mange ildsjæle i Bryrup og opland og derfor summer byen af liv og mange fællesskabsfremmende aktiviteter. Bryrup Borgerforenings bestyrelse agerer typisk tovholder i forskellige sammenhænge, og forsøger at sikre, at der forsat sker udvikling i byen og at sammenholdet løbende styrkes. Fx sikrer bestyrelsen at der er en rød tråd i det lokalrådet og Silkeborg kommune iværksætter af tiltag, og de lokale ønsker og tiltag samt at lokale initiativer får gode betingelser og støtte.
Kontingent årligt pr. husstand: 100 kr
Du kan altid kontakte Borgerforeningen på: Bryrupby@gmail.com eller igennem et emdlem af bestyrelsen.